Ιστορία

Η ΒΕΡΟΙΑ ιδρύθηκε στα μέσα του 1960 από την ένωση των δύο ομάδων της πόλης, του Βερμίου και του Ερμή.


Την πρώτη της εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής έκανε την περίοδο 1962-1963 όπου κατέλαβε την 6η θέση. Μετά από 4 χρόνια στην κατηγορία, το 1966 κάνει το μεγάλο βήμα κατακτώντας την 1η θέση και ανεβαίνει στην μεγάλη κατηγορία! Από τότε της δόθηκε και η ονομασία «Βασίλισσα του Βορρά»!

Στην Α’ Εθνική θα μείνει για 3 χρόνια και την περίοδο 1968-69 υποβιβάζεται, για να ξανακερδίσει την άνοδο την αμέσως επόμενη χρονιά! Αυτή τη φορά θα μείνει μόλις 2 χρόνια στη μεγάλη κατηγορία (1970-72). Από το 1972 μέχρι και το 1977 αγωνίζεται στη Β’ Εθνική με επιτυχία και αφού τις περιόδους 1974-75 & 1975-76 χάνει την άνοδο την τελευταία στιγμή, την αμέσως επόμενη χρονιά τα καταφέρνει!

Δε θα μείνει για πολύ όμως στη μεγάλη κατηγορία αφού τερματίζει 18η (της αφαιρέθηκαν 10 βαθμοί) και υποβιβάζεται ξανά. Αυτή τη φορά θα μείνει αρκετά χρόνια στη Β’ Εθνική (8), έχοντας καλύτερες παρουσίες τις περιόδους 79-80 και 82-83 που τερμάτισε στην 4η θέση.

Την περίοδο 1985-1986 κερδίζει την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια, αφού τερματίζει 2η. Την επόμενη χρονιά θα κατακτήσει την καλύτερη θέση στην ιστορία της αφού ισοβάθμησε στην 7η θέση με την Α.Ε.Κ. και τη Λάρισα. Την επόμενη περίοδο (87-88) τερματίζει 14η από τις 16 ομάδες και υποβιβάζεται.

Μετά από 3 χρόνια στη Β’ Εθνική, την περίοδο 1990-91 υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Γ’ Εθνική κατηγορία! Εκεί, αφού χάνει την πρώτη χρονιά την άνοδο στον τελευταίο αγώνα, τελικά καταφέρνει να ανέβει την επόμενη (1992-93). Στη δεύτερη τη τάξη Εθνική μας κατηγορία θα μείνει 3 χρονιές και το 1996 θα ανέβει στην Α’ Εθνική, όπου θα μείνει για τα επόμενα 3 χρόνια, με καλύτερη περίοδο το 1997-98 (9η θέση).

Ακολουθεί μία πτωτική πορεία αφού κάθε χρόνο χάνει και μία κατηγορία, κυρίως λόγω του προκλητικού όσο και πρωτόγνωρου κατατρεγμού της από τα θεσμοθετημένα όργανα (αθλητική δικαιοσύνη, διαιτησία κ.λ.π.) αλλά και κάποιων διοικητικών προβλημάτων. Έτσι φτάνει σε σημείο το καλοκαίρι του 2001 να υποβιβαστεί για πρώτη φορά στην λαμπρή ιστορία της στην Δ’ Εθνική κατηγορία!!

Η νέα διοίκηση που επιστρατεύτηκε να αναλάβει τις τύχες του συλλόγου από εκείνο το σημείο και έπειτα, με επικεφαλής τον κ. Γκαβαϊσέ Κωνσταντίνο, αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει πάνω από 20 μεταγραφές ποδοσφαιριστών προκειμένου να μπορέσει η ομάδα να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα!

Έτσι, αφού την πρώτη χρονιά στη Δ’ Εθνική η ομάδα τερμάτισε στη μέση της βαθμολογίας, την επόμενη περίοδο (2002-03) μετά από ξέφρενη πορεία σε πρωτάθλημα και κύπελλο, κατέκτησε όποιον τίτλο βρήκε στο διάβα της και κατάφερε να πάρει πανάξια την άνοδο στη Γ’ Εθνική έπειτα από αγώνα μπαράζ με τον Ατσαλένιο στο γήπεδο της Φυλής.

Στην τρίτη τη τάξη κατηγορία θα μείνει για δύο σεζόν, με τον κ. Αρβανιτίδη Γεώργιο να αναλαμβάνει τη διοίκηση της ομάδας.
 

Την χρονιά 2004-2005 καταφέρνει να αναδειχθεί πρωταθλήτρια του βορείου ομίλου και να προβιβαστεί στην Β’ Εθνική κατηγορία, στην οποία έμεινε για δύο χρόνια.

 

Το 2007 κέρδισε την άνοδό της, έπειτα από 8 έτη, στην κατηγορία των μεγάλων όπου έμεινε μόλις ένα χρόνο, έχοντας στη συνέχεια πτωτική πορεία που την έφερε και πάλι στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής (2009)!

Η συνέχεια ήταν πολύ καλύτερη για την «Βασίλισσα» που ανέβηκε αμέσως στη Β’ Εθνική και έπειτα από δύο χρόνια επανήλθε στα σαλόνια της SuperLeague, στην οποία παρέμεινε 5 συνεχόμενες σεζόν για πρώτη φορά στην ιστορία της (2012-2017).

 

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Η ΒΕΡΟΙΑ

Πολλοί είναι οι παίκτες που αναδείχθηκαν παλαιότερα από τη ΒΕΡΟΙΑ. Πρώτος και καλύτερος ο ανακηρυχθείς από τη στατιστική
υπηρεσία της FIFA ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα Μίμης Παπαϊωάννου, ενώ ακολουθούν οι Βαγγέλης Συρόπουλος, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Γιάννης Δανδέλης, Θωμάς Λιόλιος, Στέφανος Γαϊτάνος, Χρήστος Υφαντίδης, Τάκης Παπατζίκος, Μπάμπης Σαββίδης, Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Μπάμπης Ακριβόπουλος, Ιάκωβος Χατζηαθανασίου, Γιώτης Τσαλουχίδης, Αλέξης Αλεξανδρής καθώς και τόσοι άλλοι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές που μεταγράφηκαν σε μεγάλες ομάδες!


ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Στη «Βασίλισσα του βορρά» έχουν αγωνιστεί πολλοί μεγάλοι άσοι, γνωστοί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο μεγάλος Όλεγκ Προτάσοφ, οι διεθνείς περουβιανοί Φαρφάν, Χουαμάν, Μπαζαλάρ, οι Έλληνες "μουντιαλικοί" Μητρόπουλος, Τσαλουχίδης, Χαντζίδης, ο ρουμάνος Στόικα και τελευταία οι Εμάνουελ Ολιζαντέμπε, Κάρλο Κόστλι και Παντελής Καφές, είναι ορισμένοι από αυτούς…

 

›› Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ...

hs          

Copyright 2012 © VERIA FC, All rights reserved | Development by LEONweb.gr